TERUG NAAR BOVEN

Een schrijfster in het Huis van Arrest

(Haarlem, 2011)

 

Vergiftiging, gevangenschap en echtscheiding. Daarover gaat Een schrijfster in het Huis van Arrest. Johanna van Woude, pseudoniem van Sophie van  Wermeskerken - Junius, zat in 1895 drie weken gevangen wegens poging tot vergiftiging van haar man. Henriette schreef haar biografie.

Neem contact op met de auteur

Lees het interview met de auteur in Viva (Voormalig hoofdredacteur Viva verdacht van poging tot moord, 2016)

Lees het artikel in Trema, Tijdschrift rechterlijke macht (Mishandeling, belediging en poging tot vergiftiging in Krommenie, 2018)

Hieronder een viertal recensies.

 

een schrijfster in het huis van arrest'IN DE KLAUWEN VAN EEN NOTARIS'

Schrijfster, anti-feministe en slachtoffer Sophie van Wermeskerken (1853 – 1904)

(recensie NRC 24 maart 2011, door Atte Jongstra)

 

Het tragische lot van een 19e eeuwse schrijfster die het huwelijk propageerde, trouwde en door haar wrede echtgenoot tot waanzin werd gedreven. 

Download

 


 

recensie mrEEN KRACHTIGE DAME 'À LA PISTOLE'

(recensie Mr., magazine voor juristen, maart 2011, door Miranda Boone)

 

Een fascinerend verhaal is aan de vergetelheid ontrukt en gedrukt in een prachtig boekje, dat helemaal is vormgegeven naar de stijl van die tijd. De zorgvuldig geformuleerde beschrijvingen van zowel de strafrechtelijke als civiele procedures waarin Sophie verzeild raakt, behoren tot de sterkste delen van het boek.

Download

 


 

recensie haarlems dagblad

KEURIGE DAME IN HAARLEMS GEVANG

(recensie Haarlems Dagblad, 21 februari 2011, door Renee de Borst)

 

 

Ze wist tot vijf jaar geleden niet vele meer dan dat een ver familielid ooit in de gevangenis had gezeten, omdat ze haar man vergiftigd zou hebben. Henriette van Wermeskerken ging op onderzoek uit en ontdekte verassende zaken. (…) Aan die drie Haarlemse weken hebben we dit even doorwrochte als leesbare boek te danken. Over echtscheiding aan het eind van de 19e eeuw – met een voor hedendaagse begrippen verbijsterende rol voor de vrouw en de kinderen, die nauwelijks rechten hebben. 

Download 


 

recensie ponder schrijfster huis v arrestJOHANNA VAN WOUDE, SCHRIJFSTER EN NOTARISVROUW

(recensie Ponder, Stichting tot Bevordering der Notariële Wetenschap, juli 2011, door Carinne Elion – Valter)

 

Johanna van Woude is het pseudoniem van Sophie van Wermeskerken – Junius. Sophie werd geboren in 1853 en overleed in 1904. Ze was toen 51 jaar. Johanna van Woude, de schrijfster in haar, ging al enkele jaren eerder te gronde. Wat was daarvan de oorzaak?

Download